Wat is gevelbescherming ?

Chemische oplossingen voor gevelbehandeling
Chemische oplossingen voor gevelbehandeling

Wat is gevelbescherming ?

Met gevelbescherming bedoelen we in deze context het toepassen van (een combinatie van) middelen om de onderdelen van de gevel te beschermen tegen zon,wind,water,vorst,vervuiling en overige vormen van aantasting. De bescherming bestaat grotendeels uit coatings, hydrofobeermiddelen, anti-graffiti stoffen, steenverstevigingsmethodes etc.

Impregeneren

De bekendste en een van de meest gebruikte vormen van gevelbescherming is het impregneren van bakstenen muren, maar ook het anti-graffiti coatings zijn heel gewild. Op deze website wordt uitgebreid omschreven wat de mogelijkheden zijn.

Elementen van gevelbescherming

 • Bescherming tegen wat voor soort vervuiling ? (vocht, graffiti, uitlaatgassen etc.)
 • Wat zijn de eigenschappen van de ondergrond ?
 • Hoe oud en beschadigd is de ondergrond ?

Meer informatie over gevelbescherming

 • Coaten

  Wilt u een waterdichte coating op de gevel aan laten brengen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat er...

 • Conserveren

  Het conserveren van de gevel zorgt voor een langere levensduur. Denk aan de invloed van de versch...

 • Impregneren

  Wilt u uw gevel impregneren, bijvoorbeeld om te voorkomen dat vocht en vuil door kunnen slaan of ...

 • Reconditioneren

  Wilt u uw gevel reconditioneren, of er met een gevelrestauratie voor zorgen dat u deze goed kunt ...

 • Anti-graffiti

  Heeft u veel last van graffiti en wilt u dat graag voorkomen, of er in ieder geval voor zorgen da...

 • Steenversteviging

  Steenversteviging vormt een belangrijke vorm van herstel van de gevel, waarmee u ervoor zorgt dat...

Soorten ondergronden

Wist u dat er ruim 3000 soorten bakstenen in Nederland toegepast worden ? Dan hebben we het niet alleen over kleuren, maar ook structuren (open/dicht), hardheid, gladheid, samenstelling etc. Ook de voegen tussen bakstenen in gevelmuren kennen veel soorten, samenstellingen. Wat dacht u van de enorme diversiteit aan soorten gevelmaterialen van de laatste 30 jaar, zoals kunststoffen, soorten beglazing, metalen etc.

Al deze ondergronden vergen verschillende aanpakken. Eenzelfde aanpak zal bij de ene muur nauwelijks effect hebben op de vervuiling, terwijl bij een andere muur niet alleen de vervuiling wordt verwijderd maar ook de muur zwaar beschadigd wordt.

Hier leest u meer de verschillende soorten gevels en hun bijzonderheden.

Reinigingsgraad

Hoe schoon is schoon is een veelgehoorde opmerking in de gevelreinigingsbranche indien een klant eist dat de gevel 'schoon' wordt. Moet alleen de meest grove vervuiling verwijderd worden ? of moet de gevel als nieuw worden ? (dan dient veelal de buitenste schil verwijderd te worden en moet er ook gerenoveerd en geïmpregneerd worden).

En een monumentaal pand dat als 'nieuw' eruit moet gaan zien, verliest vaak veel van de natuurlijke charme. Besef dan ook dat hoe schoner een gevel moet worden, des te aggressiever de methodes moeten zijn.

Verschillende gevelreinigingsmethodes

Uiteindelijk wordt er op basis van het gewenste reinigingsresultaat, het soort ondergrond en de soort vervuiling een reinigingsmethode bepaald. Aangezien een gevel zelden uit 1 soort materiaal bestaat en ook vaak meerdere soorten vervuiling heeft, wordt ook de reinigingsmethode meestal een combinatie van methodes. Het reinigen van natuurstenen elementen van een gevel wordt bijvoorbeeld weer anders aangepakt dan de reiniging van een bakstenen muur.

Check hieronder de verschillende reinigingsmethodes en klik erop voor meer info:

Gevelreiniging is onderdeel van gevelbehandeling

Gevelreiniging is een van de drie onderdelen van gevelbehandeling (de andere onderdelen zijn gevelrenovatie/herstel en gevelbescherming) en vaak is het raadzaam om naast de reiniging ook gevelbescherming uit te voeren, dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de woning opnieuw geïmpregneerd wordt (vochtwerend wordt gemaakt).

Bij oudere woningen (ouder dan 40 jaar) is het vaak ook noodzakelijk de gevel te renoveren of herstellen, bijvoorbeeld door de voegen te vernieuwen. Bij een kapotte gevel is het namelijk niet mogelijk om deze vochtwerend te krijgen met enkel een impregneringsbehandeling.

Zelf aan de slag ?

De veel voorkomende gedachte dat met met een hogedrukmachine in combinatie met zeepsop gevelvervuiling eenvoudig kan verwijderen is niet correct. Slechts in een heel klein deel van de gevallen is dat mogelijk. Lees hier meer over het zelf reinigen van gevels.

Gratis offerte aanvragen

Gevelreiniging

Gevelrenovatie

Gevelbescherming

Zelf reinigen of behandelen ?

Wat kost gevelreiniging ongeveer ?

Reinigingsmethodes

Soorten gevels

Gratis offerte aanvragen

Graffiti

Onkruid & klimplanten

Roet

Schimmel

Stof/zand

Uitwerpselen

Vocht

Witte muuruitslag

Behoefte aan informatie is groot

Gratis offerte aanvragen

Isolerenspouwmuren.nl

Isolatiepagina.nl

Debodemafsluiter.nl

Gratis Internet Offerte Aanvragen Disclaimer Sitemap Wie zijn wij ? Privacy Contact Gevelbehandelplan

Copyright Isoleads BV - kvk nr 51797208